Další ročník Ligy Vysočiny začal, Matěj Zezula bronzový v H10

V sobotu začal v Jihlavě nový ročník Ligy Vysočiny prvním z devíti turnajů. Za 6 měsíců se bude taktéž v krajském městě hrát poslední turnaj, kde budou též vyhlášeny celkové výsledky a vítězové kategorií si vybojují postup na Mistrovství ČR. Z TJ+DDM Náměšť nad Oslavou se tentokrát zúčastnili 4 mladí šachisté. Tři z nich se nedávno vrátili s Mistrovství Moravy a Slezska a na jejich hře to bylo znát. Delší čas na přemýšlení v Jeseníkách jim hodně prospěl, úroveň hry se viditelně zlepšuje.

V turnaji mladších (do 10 let) bojovali mezi 54 hráči Stanislav Pelán a Matěj Zezula. Staník se už v turnajích celkem otrkává, pěkný zisk 4,5 bodu z 9 partií ho jistě povzbudí k dalšímu zlepšování se! Matěj začal lépe hospodařit s časem a hned se to projevilo na úrovni hry. Získal výborných 6,5 bodu, v celkovém pořadí turnaje se umístil na 4. místě, v kategorii H10 byl třetí a jelikož vítěz H10 je z jiného krajského šachového svazu, do Ligy Vysočiny si připíše 35 bodů za 2. místo ve své kategorii.

V turnaji starších (11-16 let) hraném stejně jako druhý turnaj tempem 2x15 minut na partii, hráli mezi 74 mladými šachisty Jakub Zezula a Dominik Houška. Dominik také začal hrát pomaleji a své plány lépe promýšlet. V průběhu turnaje se stále držel kolem poloviny tabulky a konečný výsledek 50% bodů (4,5 z 9) je velmi dobrý. Stejně tak se zlepšil i Jakub Zezula, který měl vynikající start a po 6 kolech měl na kontě 4 body! Z posledních kol získal jen 0,5 bodu, přesto zisk 4,5 bodu v turnaji starších je pro nejmladší ročník nečekaným úspěchem.

Sledovali jsme i výborné výkony tří sester Šťávových z Moravských Budějovic. Věkově prostřední Markétka, která za Náměšť hostuje v KP družstev mladších žáků, sehrála vynikající turnaj mladších a zvítězila v něm před všemi chlapci v absolutním pořadí (a samozřejmě vyhrála též kategorii D10) – z 9 partií získala 8,5 bodu! Nejstarší ze sester – Helena – která podobně jako Markétka trénovala na Mistrovství Moravy a Slezska společně s náměšťskými chlapci, hrála velmi úspěšně v turnaji starších, kde získala vynikajících 6 bodů a s tím 2. místo v kategorii D12, avšak z Vysočiny byla mezi dívkami až do 16 let nejlepší. Nejmladší ze sester – Lucinka – získala v turnaji mladších výborných 5 bodů a vyhrála kategorii H8.

Viděli jsme výborný vstup našich mladých nadějí do nového ročníku. Můžeme se těšit na další pěkné výsledky! Výsledky turnaje mladších (do 10 let) zde: http://chess-results.com/tnr311964.aspx?lan=5&art=1&wi=821 Podrobné výsledky turnaje starších (11-16 let) zde: http://chess-results.com/tnr311965.aspx?lan=5&art=1&wi=821

(MIČ)

Zpět na oddíl Šachy